E-mail: halina.szczotka@zwrot.cz

REGION / Jutro ponownie otworzą się lokale wyborcze. W okręgu wyborczym nr 73 odbędzie się druga tura wyborów do Senatu RC.

Jerzy Cieńciała stanie w niej w szranki z Pavlą Golasowską. Jak skończy się ten pojedynek? W pierwszej turze Jerzy Cieńciała uzyskał 46,18 proc. głosów. Był to najlepszy wynik w tych wyborach. Jego przeciwniczka zdobyła głosy 16,41 proc. wyborców.

W drugiej turze jednak może zdarzyć się wszystko. Wiele zależy od frekwencji wyborczej, czyli od tego, ilu zwolenników poszczególni kandydaci przekonają do udania się do lokali wyborczych.

Sześć lat temu w pierwszej turze wyborów senackich frekwencja wyborcza wynosiła 44,81 procent, w drugiej turze do urn poszło tylko 25,46 procent. W tym roku do pierwszej tury wyborów poszło 31,07 wyborców.

Z tego, jaki wpływ na wynik wyborów będzie miała frekwencja wyborcza, zdają sobie sprawę również Jan Ryłko, prezes ZG PZKO oraz Józef Przywara z ruchu politycznego Wspólnota. Wspólnie wydali oświadczenie, w którym proszą o udział w wyborach i wsparcie Jerzego Cieńciały. Tekst oświadczenia można znaleźć tutaj.

Tagi: , , , , ,