E-mail: nina@zwrot.cz

Jan Blatný został dziś powołany przez prezydenta Miloša Zemana na stanowisko ministra zdrowia. Blatný zastąpi na stanowisku ministra Romana Prymulę, który podał się do dymisji.

Kim jest nowy minister zdrowia?

Jan Blatný, urodzony 24 marca 1970 roku w Prostějově, studiował medycynę ogólną na Wydziale Lekarskim Uniwersytetu Masaryka w Brnie, a następnie w 2005 roku uzyskał stopień doktora pediatrii. Jego specjalizacją jest leczenie dzieci z zaburzeniami krzepnięcia krwi. Ośrodek w Brnie, który prowadzi, współpracuje ze szpitalami i specjalistami na całym świecie.

W Szpitalu Uniwersyteckim w Brnie Blatný pracował jako kierownik oddziału hematologii i biochemii dziecięcej. Do tej pory pełnił również funkcję zastępcy lekarza kierującego w Szpitalu Dziecięcym Szpitala Uniwersyteckiego w Brnie — jest to jedyna w Czechach placówka wyłącznie dziecięca, która zajmuje się dziećmi chorymi na hemofilię (czyli wrodzoną skazą krwotoczną).

Blatný pracował m.in. jako nauczyciel na Uniwersytecie Masaryka, jest członkiem-założycielem Czeskiego Programu Hemofilii oraz autorem lub współautorem szeregu publikacji naukowych. Przez kilka lat pracował także w szpitalach w Irlandii.

Trzeci minister zdrowia w ciągu roku?

Jesienią, gdy Czechy stopniowo stawały się jednym z najgorszych krajów na świecie pod względem liczby osób zarażonych wirusem, doszło już do trzeciej wymiany ministra zdrowia. Minister Adam Vojtěch podał się do dymisji 21 września.

Jego następca Roman Prymula był jedną z najbardziej znanych twarzy w walce z rozprzestrzenianiem się epidemii koronawirusa w Czechach, przetrwał jako minister zaledwie 38 dni.

Musiał skończyć po tym, jak dziennik Blesk opublikował zdjęcie, na którym wychodził nocą z zamkniętej restauracji i wsiadał do samochodu służbowego bez maseczki. Na Wyszehradzie spotkał się z przewodniczącym klubu parlamentarnego ANO Jaroslavem Faltýnekiem i Jiřím Havrlantem, dyrektorem Ostrawskiego Szpitala Uniwersyteckiego.

To właśnie Prymula ogłosił, najpierw, że ​​restauracje mogą być otwarte tylko do 20:00, później zamknął je całkowicie, umożliwiając tylko sprzedaż na wynos.

Z okazji wczorajszego Święta Powstania Czechosłowacji Prezydent Miloš Zeman uhonorował 5 osobistości najwyższym odznaczeniem państwowym – Orderem Białego Lwa. Wśród nich jest również epidemiolog Roman Prymula.

Tagi: , , , , , , ,